Resepi: SUP DAGING REBUS


 

Bismillah..

Menu simple lagi, sebab I kan pemalas 😂.

Simple tapi confirm sedap, lagi- lagi kalau dapat menghirup sup ni panas-panas time hujan..

Sebabkan I tak rajin, I masuk pressure cooker je.. Senang, takdolah abih gas nak tunggu daging ompuk 😆..

Sup ni rasa dia lite2 je.. Bukan jenis sup berempah.. Bahan pun simple je, tak guna rempah sup pun 😊

Ok, jom tengok resepi..


Bahan-bahan:


Daging cincang / tetel

Halia (hiris nipis, lebar)

Sup bunjut

Bawang besar * (hiris nipis)

Bawang putih * (hiris nipis)

Kulit kayu manis

Bunga lawang

Cengkih

Minyak masak

Kentang

Garam, perasa

Daun sup, daun bawang


Cara masak:

1) Rebus daging dalam pressure cooker dengan halia. Pastikan air sama paras dengan daging. Letak garam sikit supaya daging berperisa. (HP 25min)

2) Dah release wap, masukkan kentang dan sup bunjut. Biar kentang masak sampai empuk.

3) Sementara tunggu kentang empuk, panaskan minyak sikit, tumis bahan bertanda *, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih sampai bawang garing dan wangi.

4) Bila dah garing, terus masukkan bahan tumisan kedalam sup. Jangan tuang semua minyak sekali. Kalau tertuang sikit takpa..

5) Perasakan sup dengan garam dan perasa, biar didih sekata dan pastikan kentang empuk.

6) Siap, boleh hidangkan dengan tabur daun sup dan daun bawang.


Ulasan

Catat Ulasan