KANGKUNG BELACAN |
Antara menu wajib kalau makan kat kedai tomyam selain kailan ikan masin 😊.
Resepi yg sangat simple dan tak banyak bahan. Yang penting kalau menggoreng sayur ni kena guna api kuat utk effect stir fry. Goreng seminit je cukup, kalau lama tu namanya rebus sayur. Paham? 😜
Oklah, moh dogheh..
BAHAN:
1 ikat kangkung (cuci bersih, toskan, patah2kan je)
1 biji bawang besar * (saiz sedang)
3 ulas bawang putih *
2 biji cili api merah *
1 sk belacan *
1 sk udang kering *
Garam, gula, perasa
Minyak utk menumis
CARA MASAK:
1) Tumbuk bahan bertanda *. Ikut korang nak lumat ke, kasar ke.
2) Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sampai garing. Masukkan garam, gula. Kacau rata.
3) Kuatkan api, masukkan kangkung yg dah ditos. Kacau rata selama 1 minit, terus tutup api.
4) Siap! Hidangkan.
Selamat mencuba 😘
Dah cuba terbaik
BalasPadam