Bismillah..
Antara menu selalu repeat untuk bekal pak incik..
Nasi goreng simple je, tapi sedap!
Orang Sarawak mesti tau makan ni 😊
Corned beef ni sejenis daging yang dah diawet.. Dia ada rasa tersendiri.. So korang kena try makan, baru tau kena dengan selera ke tak..
Dulu memula aku tak biasa makan.. Pastu dah adjust resepi yg sesuai dgn selera barulah boleh terima kat tekak ni..
Corned beef sekarang banyak je brand yang halal.. Corned chicken pun ada tau!
Boleh cari dekat TESCO LOTUS.. Macam-macam jenama ada.. Banyak pilihan.
Dulu tak banyak pilihan, paling famous jenama Highway..
Tapi lately aku guna jenama Pawada. Sedap, tak terlebih masin.. Dah 2 kali restock jenama yang sama.. Yang penting ada cop Halal..
Ok, jom tengok resepi..
Bahan-bahan:
Corned beef (pecah-pecahkan)
Bawang besar (cincang kasar)
Bawang putih (cincang kasar)
Cili padi (cincang kasar)
Nasi sejuk
Minyak masak
Garam, perasa
Cara masak:
1) Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi yang dah dicincang kasar sampai naik bau.
2) Masukkan corned beef, gaul rata sambil pecah-pecahkan supaya masak sekata.
3) Goreng corned beef sampai garing, kemudian masukkan garam dan perasa..
4) Masukkan nasi sejuk, gaul rata. Biarkan masak sekata sampai betul-betul garing.
5) Dah siap, boleh hidang.
* Jangan terlebih minyak, sebab corned beef berlemak..
* Hati-hati masa letak garam, corned beef ada rasa masin dan dah cukup perisa. So just letak untuk perasakan nasi je..
* Pastikan goreng corned beef sampai betul- betul garing supaya tak rasa muak.
Ulasan
Catat Ulasan