Bismillah..
Dulu I tak suka makan bendi sebab dia berlendir 😅. Pastu dah jumpa cara masak yang betul, baru boleh makan dengan nikmat.
Biasa bendi kita campur dalam kari atau asam pedas je.. Celur cicah budu pun favourite jugak.. Masak sambal kering macam ni lagi sedap rupanya, makan dengan nasi panas je pun dah onnzz..
Ok, jom tengok resepi..
Bahan-bahan:
Bendi (bersihkan, tos & potong serong)
Bawang besar *
Bawang putih *
Cili api merah *
Udang kering *
Minyak masak
Garam, gula, perasa
Cara masak:
1) Blend kering atau tumbuk bahan bertanda *
2) Panaskan minyak, tumis bahan * sampai naik bau.
3) Masukkan garam, gula dan perasa. Gaul rata dan masak sampai sambal garing.
4) Masukkan bendi, gaul rata. Kacau-kacau dan biarkan bendi masak sekata. Boleh tengok warna bendi berubah bila dah lembut.
5) Siap untuk dihidang.
* tips nak elakkan bendi berlendir. basuh dulu bersih-bersih dan toskan sampai kering baru potong. guna pisau dan papan pemotong yang kering.
* jangan letak air masa menumis untuk elakkan bendi berlendir.
* jangan masak bendi terlampau lama.
Terbaik .terima kasih
BalasPadamLucky Club | Live Dealers & Casino Site
BalasPadamWelcome to Lucky Club! Lucky Club is a fully online casino offering live blackjack, poker, casino games, roulette, live dealer, Rating: 3.6 · 35 votes luckyclub.live · Free · iOS