Bismillah..
Menu campak2 je, menghabiskan barang2 dalam fridge sebelum rosak takleh guna 😂..
Asparagus & tomato cherry beli kat Cameron Highland..
Dok fikir asparagus ni sedap masak dengan udang tapi risau gatal merenyam..
Tak sanggup ambik risiko, kita lawankan dengan daging..
Aku guna rib eye steak, senang sebab lembut so tak payah masak lama..
Aku suggest korang guna daging bahagian lembut atau premium cut.
Resepi pun simple je, tak banyak bahan..
Sejenis menu 1 lauk pun dah cukup nak buat bertambah makan nasik 😆😆..
Serius ni..
Kalau korang suka, boleh letak kuah lebih..
Aku suka ala2 gitu je, just nice taknak banyak kuah sangat..
Ok, jom tengok resepi..
Bahan-bahan:
Ribeye steak - cube cut
Sos tiram *
Kicap cair *
Lada hitam*
Gula, perasa (kalau guna)*
Tepung jagung*
Air*
Bawang putih - cincang halus
Halia - cincang halus
Asparagus
Tomato cherry
Air
Minyak masak
Minyak bijan
Cara masak:
1) Perap daging dengan bahan bertanda * lebih kurang 10minit.
2) Panaskan minyak, tumis halia & bawang putih sampai garing.
3) Besarkan api, masukkan daging yg dah diperap. Kacau rata. Tolong ikut step ni kalau nak daging juicy 😅. Api mesti besar tau!
3) Daging dah masak cantik, tambah air sikit untuk kuah. Kuah dah mendidih, rasa garam semua cukup tak. Adjust la ikut tekak sendiri apa tak cukup..
4) Masukkan asparagus & tomato cherry. Kacau rata, masak dalam seminit. Pastu drizzle sikit minyak bijan, tutup api. Siap!
Boleh hidang, makan dengan nasi panas2 memang syokk..
Cubalah 😋
Ulasan
Catat Ulasan