Resepi: AYAM HALIA




Bismillah..

Resepi Ayam Halia, simple sangat..
Resepi asal arwah ayah, tak banyak bahan pun tapi sangat sedap.
Antara menu fav kitorang adik beradik masa kecik dulu..
Tapi kalini aku upgrade sikit resepi, tambah macam2 😂..
Bagi meriah sikit..

Ok jom tengok resepi..


Bahan-bahan:

Ayam 1/2ekor - potong kecik2
Halia, besar 2 ibu jari - basuh tak payah buang kulit, slice nipis lebar.
Bawang putih, 5ulas - ketuk
Bawang besar, 1/2 labu - potong kasar
Kicap cair - 2sb
Sos tiram - 3sb
Hoisin sos - 1sb
Kicap manis - 3sb
Garam, gula, perasa
Air
Minyak masak
Minyak bijan - 2sb

Optional:
Cendawan shitake
Cili api 
Tomato


Cara masak:

1) Panaskan minyak, tumis halia & bawang putih sampai naik bau. Masukkan bawang besar tumis lagi sampai separuh layu. Api besar

2) Masukkan ayam, gaul rata. Biar ayam masak sekata, balik2 kan ayam bagi salut rata dengan minyak tumis tadi. Pastikan api besar, supaya ayam garing sikit..

3) Ayam dah separuh masak, masukkan garam sikit & kicap cair. Gaul rata. 

4) Masa ni air ayam tadi dah keluar (ayam dah kecut), boleh masukkan cendawan. Aku suka masuk awal, bagi dia serap rasa ayam. Lepas tu, masukkan sos tiram & air. Masak api sederhana, bagi dia merenih. Boleh guna pot cover kalau ada.

5) Ayam dah masak, masukkan hoisin sos & kicap manis. Tambah air kalau tak cukup kuah. Adjust garam perasa semua, ok ke tak. Masa ni masak api slow je ok, sebab tak nak bagi kuah dia kering sangat.

6) Kuah dah mendidih elok, dah pekat sikit, kuah berkilat maksudnya dah masak elok. Pastu boleh masukkan cili api & tomato. Balik2 kan terus tutup api.
Cili api masuk sebiji2 kalau taknak pedas tak payah ketuk ke belah, anak2 pun boleh makan kuah tak pedas.

7) Masukkan minyak bijan, gaul rata dan boleh hidang..

Siap! Senang kan?
Nanti cuba, ok? 😊

Ulasan