Resipi: CLAYPOT CHICKEN RICE

 



Bismillah..
Menu fav kitorang kalau makan dekat oldtown..
Senang je nak masaknya..
Tak banyak bahan..

Kaklong guna rice cooker je weyhh..
Lebur je semua pastu leh tinggal..
Sempatlah buat kerja lain sesambil tu..
Tak kuasa eh nak duk lama kat dapur guna claypot 😂..

Resepi asal banyak guna bahan yg tak halal..
So, kita adjust bagi halal, hahahaa..

Ok, jomlah tengok resepi..
Aku dah share ni jangan tak buat pulak eh?
Senang yakmat..


Bahan-bahan:

Chicken chop (boneless chicken)
Kicap cair
Kicap pekat
Sos tiram
Air (sikit je)
Lada putih
Chinese 5 spice
Gula
Tepung jagung
Halia (hiris nipis batang mancis)
Chicken stock / kiub ayam
Minyak bijan


Cara Masak:

1) Campur semua bahan kecuali kiub ayam, halia & minyak bijan..

2) Rasa campuran kicap / bahan tadi, ikut selera masing2 nak masin, manis macam mana..

3) Potong ayam panjang2, jangan terlampau kecik. Nanti ayam kering sangat, tak sedap.

4) Perap ayam dalam campuran kicap tadi, min 10minit.. Lagi lama perap, lagi sedap.
Gaulkan dengan halia sebelum masuk rice cooker nanti..
Nak sedap, halia letak banyak sikit..

5) Basuh beras, masak nasi macam biasa dalam rice cooker..
Letak 1 kiub ayam atau chicken powder..
Tak payah letak garam, cuma nak bagi nasik tak bland je..

6) Nasi dah nak 3 suku masak, masukkan perapan ayam tadi..
3 suku masak maksudnya air beras belum kering sepenuhnya..
So by the time nasi masak, ayam pun akan masak sekali. Jangan risau 😊
Biarkan masak sampai nasi kering & ayam masak sepenuhnya..

7) Sebelum hidang, letakkan sikit kicap pekat & minyak bijan..
Gaul rata sebelum makan..

8) Boleh tabur daun bawang dan stim pakchoy hidangkan sekali.. 
Tapi aku takda stock..
So, aku just potong cili padi campur kicap cair je..
Sodap jugak..

Ok, donee.....







 

Ulasan