Bismillah..
Bila tekak tak berapa sedap, mesti rasa nak makan yang masam2.. Paling senang buat Siakap Stim Limau jelah.. Tak guna banyak bahan, yang penting ikan mesti fresh.. Bahan lain boleh adjust ikut tekak sendiri. Nak kuah lebih, lebihkan limau dan chicken stock.. Aku suka letak extra daun ketumbar, memang fav 😋😋😋..
Ok, jom tengok resepi..
Bahan-bahan:
Ikan siakap
Halia
Serai
Akar daun ketumbar
Garam
Minyak masak
Bawang putih
Cili padi merah
Daun ketumbar
Air perahan limau nipis
Chicken powder + air - (chicken stock)
Sos ikan
Gula
Garam
Halia
Serai
Akar daun ketumbar
Garam
Minyak masak
Bawang putih
Cili padi merah
Daun ketumbar
Air perahan limau nipis
Chicken powder + air - (chicken stock)
Sos ikan
Gula
Garam
Cara masak:
1) Lumurkan ikan dengan garam & minyak masak. Masukkan serai dan halia yang dah diketuk ke dalam perut ikan. Kukuskan sampai ikan masak.
2) Dalam periuk, satukan chicken stock, akar ketumbar, gula & sos ikan. Masak sampai mendidih. Tambah garam kalau tak cukup masin. Seimbangkan rasa ikut tekak sendiri.
3) Kuah dah mendidih, masukkan bawang putih & cili padi yang dah dicincang halus. Tutup api dan kacau sekata.
4) Akhir sekali masukkan jus limau nipis ke dalam kuah dan siram atas ikan yang dah dikukus.
5) Taburkan daun ketumbar dan siap untuk dihidang..
Simple kan? Senang je cara buatnya.. Pasni tak payah order kat kedai tomyam dah.. Acik Ras kata masak sendiri lagi sedap 😆😆
Ulasan
Catat Ulasan