Resipi: IKAN KERISI GORENG MASAK ASAM - tekak teringin hirup masam2


Bismillah..
Sebenarnya dah takda idea nak masak.. Bila hari- hari kita masak dok pusing-pusing menu lebih kurang je dalam seminggu tu.

Nak masak gulai, dah puas bersantan kang tambah berlemak pulak. Masak sambal pun dah selalu. Tekak tak selera sangat nak makan yang berat- berat ni, kita nak light-light je (konon 🙄)

So, Kaklong decide nak masak IKAN MASAK ASAM.. Tapi ni bukan ASAM PEDAS TAU. Haa.. Ada beza ye..

Masakan ni simple sangat korang boleh guna macam-macam jenis ikan.. Kaklong guna ikan kerisi sebab tu je yang ada dalam freezer 😂. Bahannya pun semua ada kat dapur, senang tak payah keluar cari bahan pelik-pelik.

Ok, jom tengok resepi..

Bahan-bahan:

Ikan kerisi (lumur garam, kunyit & goreng garing)
Bawang besar (potong kasar)
Bawang putih (potong kasar)
Halia (potong kasar)
Cili api merah (potong kasar)
Cili api hijau / cili besar hijau (belah tengah)
Tomato (belah 4)
Belacan (1/2 sk)
Asam jawa (bancuh pekat)
Air (ikut kuah nak banyak mana)
Minyak masak
Garam, gula, serbuk perasa


Cara masak:

1) Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili api merah yang dipotong kasar. Tumis sampai wangi dan bawang lembut.
2) Masukkan belacan dan air asam jawa. Kacau rata samplacan hancur.
3) Masukkan air untuk kuah, garam, gula & perasa. Biarkan mendidih.
4) Masukkan cili hijau, tomato dan ikan goreng. Kacau dan biarkan masak sekata.
5) Dah mendidih terus tutup api. Boleh hidang. Siap!

Ulasan