Bismillah..
Rasanya ramai yang dah tau cara masak Nasi Ayam kan? Bahan-bahan simple je, cuma leceh sebab banyak step. Biasanya Kaklong masak Nasi Ayam ni kalau malas nak fikir menu lain.
Nasi Ayam resepi kaklong ada banyak versi. Ni versi paling simple sebab tak perap ayam lama pun. Nak kata versi Nasi Ayam Hainan tak boleh jugak sebab tak buat sekali Ayam Golden (ayam gantung) atau Ayam Stim. Pastu kena ada jugak Minyak Halia & Daun Bawang. Nasi Ayam Melayu pulak biasanya warna kuning, lepastu sos dia kena masak denagn cili blend.
So, ni Kaklong bagi nama Nasi Ayam Madu Simple jelah ye.. Nanti kalau ada masa Kaklong share lagi variasi Nasi Ayam yang lain. Korang boleh try.
Ok, jom tengok resepi.
Bahan-bahan:
NASI
- Beras (basuh & rendam), sukatan ikut nak banyak mana.
- Bawang putih & Halia (tumbuk sekali)
- Serai (ketuk)
- Air rebusan ayam (ikut sukatan beras)
- Marjerin (1sb)
- Garam
- Kiub Ayam (takda pun takpe)
- Minyak bijan (sikit je)
AYAM GORENG MADU
- Ayam sekor (potong 4)
- Bawang putih & Halia (tumbuk sekali)
- Kicap masin
- Madu
- Kicap manis
- Sos tiram
- Serbuk Allspice
- Minyak bijan (sikit je)
SUP
- Air rebusan ayam
- Kaki & leher ayam
- Sup bunjut
- Bawang merah, bawang putih, halia (tumbuk sekali)
- Garam & serbuk perasa
- Daun sup & daun bawang
SAMBAL CILI
- Cili besar merah
- Cili padi hijau
- Bawang putih & halia (potong kecik)
- Tomato (belah 4)
- Cuka / air perahan limau
- Garam, gula & perasa
- Air rebusan ayam
SIDES
- Salad
- Timun
- Tomato
Cara Masak:
1) Lumur ayam dengan bawang putih & halia yang dah ditumbuk bersama dengan garam.
2) Didikan air dalam periuk. Bila dah mendidih, masukkan ayam.
3) Perlahankan api, biar ayam merenih dengan api perlahan lebih kurang 20minit, matikan api dan tutup periuk. Biar ayam 10 minit dalam air rebusan.
4) Basuh beras kemudian rendam 5 minit dan toskan.
5) Panaskan kuali, masuk marjerin dan minyak masak sikit untuk menumis.
6) Tumis bawang putih & halia yang dah ditumbuk sampai wangi. Kemudian masukkan serai dan beras yang dah ditoskan tadi, kacau rata.
7) Masukkan air rebusan ikut sukatan beras, tutup api dan pindahkan kedalam rice cooker.
8) Masukkan kiub ayam & garam. Kacau rata. Masukkan minyak bijan. ON suis, biar masak macam biasa. Dah masak jangan lupa gemburkan nasi. Barulah gebu.
9) Dalam bekas lain, campurkan kicap cair, kicap manis, sos tiram, madu & serbuk allspice. Kacau rata, pastikan tak berketul.
10) Pastikan guna bekas besar sebab kita nak gaul ayam dalam ni.
11) Keluarkan ayam dari air rebusan, masukkan dalam beas campuran kicap tadi. Gaul sekata.
12) Panaskan minyak, goreng ayam. Terpulang ada yang suka garing, boleh goreng lama. Tapi ayam ni dah masak tau. So agak-agak.
13) Kaklong suka ayam juicy tak berapa garing sangat. Agak warna dah gelap terus angkat.
14) Restkan dulu ayam sebelum potong, dalam 10 minit. Kicap tadi jangan buang tau! Dah potong ayam nanti boleh siram atas ayam.
15) Dalam periuk rebus ayam tadi, campak masuk kaki & leher ayam. Rebus bagi empuk.
16) Panaskan kuali, tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dah ditumbuk dengan sikit minyak. Tumis sampai garing & wangi. Masukkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan.
17) Masukkan sup bunjut, garam & perasa. Tambahkan air kalau tak cukup kuah.
18) Dah mendidih, tutup api. Sup siap boleh tabur daun sup & daun bawang.
19) Masukkan semua bahan (sambal cili) kedalam blender dan blend sampai halus.
18) Panasan bahan blend dalam periuk, masak sampai didih. Tutup api, biar sejuk.
20) Semua dah siap, boleh hidangkan.
21) Ape lagi? Ngap lahhh..
Ulasan
Catat Ulasan