Resepi: SAMBAL TOTOK

SAMBAL TOTOK

Bismillah..

Sebab dah ramai sangat yang tanya resepi, kaklong update kat sini je senang.


Selalu kalau dah sampai tahap tak tau nak masak apa, kaklong akan tumbuk sambal ni.
Buat je, tak payah tanya rakyat jelata dalam umah ni nak makan ke tak..
Kalau dah menumbuk tu, gerenti laku.

Lauk ni sangat simple. 
Korang makan dengan nasik panas2 saje pun dah boleh menambah 3-4 round weyhh.. 
Silap2 tak sedar nasik abis seperiuk 😂

Kaklong suka masukkan sekali ikan bilis yang digoreng garing.
Tapi kalau ada yang alergik bilis tak payah la letak.
Ikut kesesuaian tekak masing2.






Sambal tokok ni boleh jugak digandingkan dengan lauk lain.
Macam kaklong kalo dapat ikan goreng dengan sayur tumis air pun cukup dah nak lawankan dengan sambal ni 😊
Ishh.. Sambil menaip ni pun dah meleh air liur weeyyy..hahaha





Ok, jom tengok resepi.


BAHAN2:

1 biji bawang besar #
3 biji bawang putih #
10 biji cili api hijau @ cili akar #
10 bji cili api merah bangladesh #
5 biji cili besar merah @ cili masak #
1 biji tomato #
Belacan
2 biji limau nipis 
Ikan bilis digoreng garing
1/2 senduk minyak masak
Garam, gula, serbuk perasa (kalau suka)


CARA-CARA:

1) Potong kasar semua bahan bertanda #

2) Panaskan minyak, gorengkan bahan bertanda # sampai layu

3) Masukkan belacan, goreng lagi sampai belacan hancur. Sekejap je, tak payah goreng lama.

4) Tutup api. Masukkan semua bahan kedalam lesung. 

5) Letak garam, gula, perasa ikut citarasa masing2.

6) Lenyekkan bahan2 goreng tadi sampai hancur kalau suka betul2 lumat. Kaklong suka sambal kasar sikit so just lenyekkan je kasar2.

7) Perahkan limau nipis ikut selera nak masam mana. Gaulkan rata.

8) Akhir sekali, masukkan ikan bilis yang digoreng garing. Lenyek2 kan. Kasar2 je so bila makan tu boleh rasa crunchy2 gituu..

Siap untuk dihidang. 

Selmat mencuba 😊






Ulasan