Resepi: KARI KERING AYAM PENCEN

KARI KERING AYAM PENCEN

Bismillah..

Kari Kering Ayam Pencen @ Tua ni adalah salah satu 'Signature Dish' arwah ayah. Selalu kaklong jumpa orang masak rendang je. Tak kisah rendang biasa atau rendang cili api.

Tapi arwah ayah memang suka masak kari style kering ni. Rasa masakan ni beza dari rasa rendang. Bahan pun lebih simple dan tak banyak bahan. Resepi sama je macam masak kari biasa. Bezanya, cara dan teknik masak.

Family kitaorang suka makan kari ni dengan pulut kuning. Makan dengan nasi putih je pun dah sedap sangat dah. Eh, kalau nak makan dengan roti sekalipun takde hal lah. Takde siapa nak marah 😂

Ok, jom tengok resepi.

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam pencen @ ayam tua - potong 12 @ 14
1 senduk besar minyak masak
3 tangkai daun kari
Rempah 4 sekawan - kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga
2 batang serai - diketuk @ titik
3 biji bawang merah - hiris nipis
1 biji bawang besar - blend
4 biji bawang putih - blend
1/2 inci halia - blend
1 senduk kecil cili kisar
4 sb rempah kari ayam
1/2 kg santan
3 sb kerisik
1 pc asam keping
1 helai daun kunyit - hiris nipis

garam
serbuk perasa
air secukunya


CARA MASAK:

1. Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan bersama bawang merah yang dah dihiris nipis. Tumis sampai naik bau dan bawang keperang-perangan.

2) Masukkan bahan blend bersama cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.

3) Masukkan secawan air dan sedikit garam. Masak lagi rempah sampai betul2 garing dan pecah minyak untuk kali kedua.

4) Masukkan ayam dan serai. Gaul rata. Masak ayam sampai empuk dengan api sederhana. Tutup guna penutup periuk jika ada. Balik-balikkan dan gaul sekali sekala untuk elak rempah hangit. Tambah air jika terlalu kering atau takut hangus.

5) Jika guna 'pressure cooker' boleh masukkan terus ayam yang siap dibasuh bersama rempah yang telah garing kali kedua. Set timer 25minit, high pressure.

6) Setelah ayam hampir empuk, masukkan santan dan asam keping.

7) Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka. Masukkan kerisik, biar kuah mendidih.

8) Masak sehingga kuah kering dan hampir pecah minyak. Kacau sekali-sekala. Jangan tambah terlampau banyak air, nanti susah nak kering. Masukkan daun kunyit yang dah dihiris nipis. Taknak leta pun takpe. Kaklong suka letak sebab bau wangi.

9) Bila dah dapat kepekatan kuah @ kering ikt selera masing2 boleh tutup api. Biasanya kari akan mengering lagi lepas dah sejuk.

Siap!
Selamat mencuba 😊


Ulasan

  1. Daun kari tu kene letak kat tepi periok kan? Sebagai hiasan hidangan

    BalasPadam

Catat Ulasan