Resepi: RENDANG PEDAS AYAM

RENDANG AYAM
Bismillah..

Sebenarnya, kaklong kurang gemar rendang ayam daging macam ni. Sebab tu kaklong tak pernah upload gambar atau share resepi di ig ataupun fb. Tapi sebab customer order, dapatlah kaklong snap gambar untuk share resepi dgn korang.

Resepi lebih kurang sama je mcm rendang yg lain. Tapi kalau kaklong yg masak of courselah pedas kan?

Korang boleh tambah atau kurangkan kuantiti ikut selera masing2 tau. Jadikan resepi ni sebagai guideline je, jgn fikir kena ikut sebijik2 pulak ye. Selera kita kan lain2. Ada yg tak suka pedas, ada yg suka manis so korang adjustlah mana yg patut ye 😊

Ok, moh kita 😉


BAHAN2:

1 ekor ayam (kaklong suka potong kecik)
Rempah 4 sekawan
3 biji bwg besar *
6 ulas bwg putih *
1 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
1 inci kunyit hidup *
5 batang serai *
1 biji bwg besar (hiris nipis)
1 sb halba campur
1 sk belacan
1 sk jintan manis #
1 sk jintan putih #
1 sk biji ketumbar #
2 1/2 senduk cili mesin
1 pek kecik rempah kari ADABI
1 1/2 senduk kerisik
1 sb pes asam jawa
1 senduk gula merah
Garam, perasa jika guna
1/2 kg santan pekat (x smpai byk ni sbnrnya, jgn tuang semua)
4 helai daun limau purut (buang urat, gulung & hiris nipis)
4 helai daun kunyit (buang urat, gulung & hiris nipis)
Minyak utk menumis
Air secukupnya


CARA MASAK:

1) Blend halus semua bahan bertanda * dgn sedikit air. Blend kering bahan bertanda #. Ketepikan

2) Panaskan minyak, masukkan halba campur, rempah 4 sekawan dan bwg besar. Kacau sampai naik bau dan garing.

3) Masukkan bahan blend * & #. Masak sampai rempah garing dan pecah minyak.

4) Masukkan cili mesin dan rempah kari. Kacau rata. Masukkan 1/2 gelas air supaya rempah kari tak berketul. Masak rempah sampai garing dan pecah minyak. Ulang step tambah air, masak lagi sampai rempah garing & kering kali kedua.

5) Masukkan ayam & garam. Gaul rata. Kecutkan sampai keluar air dr ayam & isi ayam masak sebati dengan rempah.

6) Masukkan santan, pes asam jawa & kerisik. Santan tu jangan masuk sekali semua. Agak2 kepekatan kuah tu. Kalau pekat sangat boleh tambah air sikit. Masak sampai kuah mendidih sekata dan hampir pekat.

7) Bila kuah hampir pekat, masukkan kerisik, gula merah, daun limau & daun kunyit. Masak lagi sampai kuah kering. Pastikan kacau sekali sekala supaya rendang tak hangit.

8) Ikut selera masing2 nak rendang style basah atau kering. Siap untuk dihidang.

9) Selamat mencuba 😘




Ulasan