Resepi: IKAN CENCARU SAMBAL TUMBUK

IKAN CENCARU SAMBAL TUMBUK

Bismillah..

Kalau kat rumah kaklong selalunya ikan cencaru @ jaket ni laku kalau dibakar je, pastu cicah dengan sambal kicap atau budu.

Tapi sebabkan aritu masak gulai lemak labu, so rasa macam teringin pulak nak makan dengan sambal. So, kaklong ubah selera sikit, kita masak sambal cili tumbuk.

Resepi sebenarnya sama je macam sambal tumis, cuma cili kering yg dah direndam tu kaklong tumbuk. Kena rajin sikitlah. Rasanya beza sikit, opkos lah lagi sedap kan 😜.

Ok, jom tengok resepi.


BAHAN2:

Segenggam cili kering (rendam air panas, lalukan air & toskan) *
3 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
1/2 inci belacan *
1 asam keping
1/2 cawan air
Garam, gula, perasa
Minyak untuk menumis

Ikan cencaru (lumur garam kunyit dan goreng garing)


CARA MASAK:

1) Tumbuk halus semua bahan bertanda *

2) Panaskan minyak, tumis bahan2 yg dah ditumbuk tadi. Kacau rata. Masak sampai sambal garing.

3) Masukkan garam & air. Masak lagi sampai pecah minyak dan sambal kering.

4) Masukkan asam keping, seimbangkan rasa gaam dan gula. Sentiasa kacau jangan bagi sambal hangit.

5) Dah siap, tutup api dan siram sambal atas ikan yg dah digoreng tadi.

Selamat mencuba 😘


Ulasan