Resepi: GULAI UDANG MASAK LEMAK CILI API CAMPUR PERIA

GULAI UDANG

Bismillah..

Masak lemak cili api sebenarnya masakan yg sangat 'versatile'. Korang boleh campak je ape haiwan kegemaran korang 😜. Serius ni!

Hampir semua benda boleh dibuat masak lemak cili api kalau ikut selera orang nismilan.

So kali ni kaklong nak share resepi gulai udang campur peria katak. Biasanya gulai udang ni kaklong suka campur kacang panjang atau buncis, tapi bila dah rasa versi campur peria katak lagi sodap ghupo eh 😂.

Rasa manis udang yg disulami dengan gigitan peria yg pahit2 tu, perghhh.. Tak sedar menambah nasik woihh..

Ok, jom tengok resepi.

BAHAN2:

1/2 kg udang besar
Segenggam cili api kampung *
1 inci kunyit hidup *
2 batang serai (diketuk)
1/2 cawan air
1 mangkuk air + 1sb garam (utk rendam peria)
1/2 kg santan pekat
4 batang peria katak (belah 2, potong serong setiap belah, buang biji)
Garam, gula, perasa
1 asam keping


CARA MASAK:

1) Tumbuk lumat bahan bertanda *. Potong peria, rendam dalam air garam. Tujuan untuk kurangkan pahit peria masuk ke kuah.

2) Masukkan bahan tumbuk dan serai kedalam periuk. Masukkan air dan sikit garam. Buka api.

3) Masak bahan tadi sampai melegak dan berbuih untuk matikan air lada.

4) Masukkan udang dan asam keping, kecutkan sampai udang berubah warna.

5) Masukkan santan, masak sehingga mendidih. Sentiasa kacau kuah supaya tak pecah minyak. Api sederhana.

6) Perasakan dengan garam, gula atau serbuk perasa kalau guna. Agak2 kuah dah mula mendidih, masukkan peria yg dah ditoskan.

7) Masak lagi sambil kacau kuah sampai peria lembut dan kuah masak sekata.

8) Siap! Boleh dihidang.

Selamat mencuba 😘

Ulasan