GULAI LABU MASAK LEMAK |
Bismillah..
Biasanya kalau arwah ayah masak gulai labu ni beliau akan gandingkan sekali dengan sambal gesek. Selain tu, sedap jugak kalau korang makan dengan ape2 jenis sambal tumis. Gulai labu ni sesuai sangat untuk anak2 sebab tak pedas. Simple sangat cara masaknya, bahan pun tak banyak. Semua bahan lebur je dalam periuk, pastu kacau 😅
Jom tengok resepi.
BAHAN-BAHAN:
Buah labu kuning (ikut nk banyak mana, kupas, potong kiub, basuh dan toskan)
1 kg santan
3 biji bawang merah (hiris nipis)
Sejemput ikan bilis
2 batang serai (diketuk)
2 helai daun kunyit (disiat & simpul)
Air secukupnya
Garam & perasa ikut citarasa
CARA MASAK:
1) Masukkan santan, bawang merah, ikan bilis, serai dan garam kedalam periuk. Tambah air kalau santan terlalu pekat.
2) Masak atas api sederhana. Kacau kuah sekali sekala supaya santan tak pecah dan bertaik minyak.
3) Hati-hati masa kacau labu, takut hancur. Just kacau kuah je supaya tak meruap.
4) Bila kuah dah mendidih, boleh masukkan daun kunyit. Masak lagi sampai labu lembut dan kuah hampir berubah warna.
5) Keluarkan sepotong labu dari kuah, cuba belah dengan sudu. Kalau lembut, kira dah masaklah tu. Boleh terus tutup api.
6) Lepas dah padam api dapur, teruskan kacau kuah agak2 dalam seminit lagi, Jangan terus tinggalkan, takut pecah minyak sebab kuah santan masih terlalu panas.
7) Siap, boleh hidangkan.
Selamat mencuba 😘
Ulasan
Catat Ulasan