Resepi: BABY KAILAN IKAN MASIN (ala kedai tomyam)

BABY KAILAN IKAN MASIN

Bismillah..

Resepi ni paling simple tapi paling ramai request kalau kalau kaklong masak dekat ig story.

Senang sangat2. Pasni korang bolehla layan menu ni kat rumah je, tak payah g kedai tomyam dah 😜.

Tipsnya korang kena guna api kuat utk stir fry barulah menjadi. Sayur tak boleh masak lama tau, nanti overcook.

Jom tengok resepi.


BAHAN2:

Baby kailan (belah 4, ceraikan daun)
1 inci ikan tenggiri masin
5 ulas bawang putih (dicincang kasar)
2 sb sos tiram
1/2 sb sos ikan
Gula secubit
Minyak untuk menumis


CARA MASAK:

1) Panaskan minyak, goreng ikan tenggiri masin sambil hancur2 kan guna sudip. Kacau rata.

2) Dah naik bau, masukkan bawang putih dan kacau.

3) Masukkan sos tiram, sos ikan dan gula.

4) Masukkan baby kailan yg dah dibasuh bersih dan ditoskan. Kacau rata. Tambah air sikit kalau nak berkuah.

5) Agak2 kailan dah mula layu sekata tutup api. Teruskan kacau, sebab masa ni kuali still panas so haba tu akan terus masakkan sayur tu lagi. Paham tak?

6) Siap! Bolehla hidang 😊

Selamat mencuba 😘

Ulasan