Resepi: ASAM TEMPOYAK IKAN PATIN




Bismillah..

Entah kemana hilangnya gambar2 patin tempoyak kaklong 😢. Video ni pun kaklong save dari ig story je.

Resepi patin tempoyak ni paling ramai yg request. Tak susah pun sebenarnya nak dapat rasa yg betul2 ori macam makan dekat restoran patin tempoyak yg femes tu 😊. Yang penting tak kedekut bahan dan kena tau teknik yg betul.

Paling penting, ikan patin mestilah stock yg fresh dari sungai pahang atau temerloh. Kalau yg beli kat pasar area kl atau selangor ni tolonglah jangan beli patin kolam. Jauh sangat rasanya.

Patin ori dari temerloh takda bau hanyir langsung. Tak perlu nak basuh beria konon nak hilangkan bau tanah @ darat. Tak perlu ye. Cukup sekadar basuh, then bilasan terakhir tu bolehla basuh cket dengan air campur perahan limau pastu toskan.

Tempoyak mesti durian ori, kalau boleh guna yg homemade. Kebanyakan orang jual kat pasar diorang campur pisang lenyek untuk dapat kaler yg cantik.

Resepi patin tempoyak temerloh hanya guna daun kesom. Takda serai atau bunga kantan bagai ye. Tak perlu tumis2 semua lebur je. Simple.

Ok, jom tengok resepi.

BAHAN2:

1 ekor ikan patin sederhana (cuci, toskan)
Segenggam cili padi merah *
1 1/2 inci kunyit hidup *
2 senduk tempoyak *
1/2 cawan air *
2 ikat daun kesom
Asam keping jika tempoyak tak cukup masam
Garam, gula, perasa ikut suka

CARA MASAK:

1) Blend semua bahan bertanda *

2) Masukkan bahan blend kedalam periuk atau kuali bersama sedikit garam, masak sampai mendidih manja.

3) Bila dah mendidih, boleh masukkan ikan. Perlahankan api, tutup periuk dengan penutup biar ikan masak sekata.

4) Lepas 5 minit, boleh bukak penutup then balikkan ikan perlahan2. Tutup dan masak lagi sampai ikan betul2 masak.

5) Masukkan air untuk dijadikan kuah, terpulang nak kuah banyak mana. Masukkan jugak daun kesom dan tambahkan asam keping jika rasa kuah tak cukup masam. Kalau kuah terlampau cair, boleh tambahkan tempoyak.

6) Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan merenih api perlahan lebih kurang 10 minit lagi supaya rasa kuah betul2 meresap ke dalam ikan.

7) Siap untuk dihidang.












Ulasan