ASAM PEDAS AYAM |
Bila orang tanya asam pedas kaklong ni style negeri mana, memang tak reti nak jawab. Resepi sendiri cedok sana sikit, sini sikit ubah ikut citarasa tekak dan perut.kekeke
Yang pernah merasa taulah macam mana, sedap atau tak. Selera masing2.
Ok, untuk asam pedas ayam ni resepi kaklong beza sikit dr asam pedas ikan. Kaklong guna tambahan daun limau purut dan serai untuk dapatkan bau yg wangi selain nak seimbangkan bau ayam tu sendiri.
Korang try lah. Mana tau, kena dengan selera korang jugak.
Bekal nak pergi kerja 😜 |
Ok, jom tengok resepi.
BAHAN2:
1 ekor ayam (potong 14)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
2 batang serai (diketuk)
1 sk halba campur
2 biji bawang besar *
6 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci belacan
3 senduk cili mesin
1 sk serbuk kunyit
5 helai daun limau purut
1 genggam daun kesum
Minyak untuk menumis
2 pcs asam keping
Garam, gula, perasa ikut citarasa masing2.
Air secukupnya untuk kuah
CARA MASAK :
1) Blend semua bahan bertanda *, ketepikan.
2) Panaskan minyak, campak masuk serai, tumiskan halba campur bersama bawang yg dh dihirs nipis. Tumis sampai naik bau.
3) Masukkan bahan blend, tumis sehingga garing sekata dan pecah minyak. Masukkan belacan dan serbuk kunyit. Kacau rata.
4) Masukkan cili mesin, tumis lagi sampai pecah minyak. Sentiasa kacau supaya rempah tak hangit. Agak2 rempah dah kering, masukkan 1/2 cawan air. Masak lagi sampai pecah minyak kali kedua dan rempah betul2 garing.
5) Masukkan garam sikit je, ayam dan asam keping. Gaul rata ayam bersama rempah tadi. Perlahankan api, tutup periuk guna tuduk periuk supaya ayam masak sekata.
6) Setiap 5 minit, balikkan ayam dan kacau rempah supaya tak lekat dekat periuk. Kecutkan ayam sampai berubah warna dan hampir masak. Jangan tambah air masa kecutkan ayam. Ayam akan keluarkan air.
7) Bila air ayam dah keluar, boleh tambahkan garam, gula & perasa ikut citarasa masing2. Tambahkan air, ikut nak kuah banyak mana.
8) Kuah dah mendidih, boleh masukkan daun limau dan daun kesom. Biarkan merenih lagi 10minit dengan api perlahan, supaya rasa dan bau asam pedas betul2 sebati, dalam masa yg sama akan pekatkan kuah.
9) Siap! Sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba
Ulasan
Catat Ulasan