Resepi : SOTONG MASAK SERAI


SOTONG MASAK SERAI

Lauk ni arwah ayah selalu masak bila kitorang dah muak nak makan sambal. Biasanya kalau masak sambal sotong, aku kurang gemar. Entahlah.. 

Kalau sambal sotong campur petai yes, aku makan..huhu.. Memilih kan?

Dipendekkan cerita, masakan ni asalnya tak pedas. Yelah, masa kecik2 dulu kan tak makan pedas sangat. Tapi sebab dah tua bangka ni aku adjust resepi sikit bagi kena dengan selera sekarang 😆.


Ok, jom tengok resepi..

BAHAN2:

5 ekor sotong bersaiz besar
1 biji bawang besar (blend)*
3 ulas bawang putih (blend)*
1/2 inci halia (blend)*
6 batang serai (blend)*
8 biji cili api merah (blend)*
1 inci kunyit hidup (blend)*

garam
gula
1 senduk minyak masak


1 biji bawang besar (potong ring)
1 biji cili merah (potong serong)



CARA MASAK:

1) Potong sotong ikut citarasa masing2, cuci kemudian toskan air.

2) Panaskan kuali dengan api kuat, terus masukkan sotong. Kacau seminit, agak2 sotong dah berubah warna putih tutup api dan ketepikan. Asingkan air sotong kedalam bekas yg lain. (proses ni perlu untuk 'matikan' air sotong)

3) Gunakan kuali yg bersih, panaskan minyak untuk menumis.

4) Tumis bahan bertanda * sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan air setengah cawan, biar bahan tumisan mendidih dan rempah tumisan garing semula.

5) Masukkan sotong yg dah diasingkan dari airnya tadi ke dalam tumisan. Kacau rata.

6) Masukkan garam, gula dan serbuk perasa jika perlu.

7) Kalau nak berkuah, boleh masukkan semula air rebusan sotong tadi.

8) Agak2 sotong dah sebati dengan rempah, boleh masukkan bawang dengan cili merah. Kacau rata selama 30 saat dengan api kuat. Tutup api, boleh hidang.

9) Siap! Boleh makan dengan nasi putih panas2 lawankan dengan ikan goreng 😋. Sodap!



# Tips penting: bahan tumisan bertanda * mesti betul2 garing sebelum masukkan sotong. 


Selamat mencuba 😊






Ulasan

Catat Ulasan