Resepi: KARI KERING UDANG GALAH

KARI KERING UDANG GALAH

Udang galah biasanya arwah ayah akan masak style macam ni. Kari yang tak berkuah macam ala rendang sikit. Sedap sangat. Tambah2 kalau dapat makan dengan ikan goreng atau ikan masin. Perghhh.. Tak sedar bertambah nasik tau!

Kalau udang galah ni ramailah peminatnya. Cuba masak udang biasa tu, pandang pun tak masing2 kan? Terutama orang yang cakap ni 😜. 

Cara masak pun lebih kurang je macam kari biasa, cuma kurangkan santan sebab kita nak dia ala2 rendang kuahnya. Ok jom, tengok resepi.



BAHAN2:

1 kg udang galah segar
2 paket kecik rempah kari udang adabi
1 senduk cili kering blend (taknak pedas jangan letak)
1 biji bawang besar * (hiris nipis)
3 ulas bawang putih * (hiris nipis)
1 kotak kecil santan
5 tangkai daun kari
3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
1 sk halba campur
5 batang bendi (optional)
1 1/2 senduk minyak masak
garam, gula, serbuk perasa
air masak

1 biji bawang besar ** (blend)
3 ulas bawang putih ** (blend)
1 inci halia ** (blend)


CARA MASAK:

1) Panaskan kuali, letak minyak untuk menumis terus masukkan halba campur & rempah 3 sekawan. Guna api perlahan.

2) Bila biji sawi dah melompat, boleh masukkan daun kari dan bahan bertanda *. Tumis sampai naik bau dan bawang kekuningan.

3) Masukkan bahan bertanda ** dan tumis lagi sampai pecah minyak. Guna api sederhana kuat.

4) Satukan cili kering blend, rempah kari dengan sedikit air menjadi paste. Masukkan kedalam bahan tumisan tadi.

5) Tumis sehingga rata dan garing, kemudian masukkan secawan air, kacau dan biarkan rempah masak dengan api sederhana. Masak sehingga pecah minyak dan rempah garing semula. Sentiasa kacau, elakkan rempah hangit.

6) Masukkan udang yang telah dibersih, dan ditoskan bersama sesudu garam. Kacau rata sampai rempah tumis menyaluti udang.

7) Agak2 udang dah berubah warna boleh masukkan santan sekotak kecil & 1/2 cawan air. Kacau rata, biarkan udang masak bersama kuah dengan api kuat. 

8) Tambahkan garam, gula & serbuk perasa jika perlu. Masak dan sentiasa kacau sampai kuah pekat dan kering. Kalau takut udang terlebih masak atau liat, boleh ketepikan dulu udang galah ke dalam mangkuk lain sementara keringkan kuah.

9) Siap!


SELAMAT MENCUBA 😘



Ulasan