Teringat dekat adikku si angah. Suka sangat makan ikan patin, terutama bahagian lemak tu 😋. Bukan tu aje, ada cerita disebalik nama ikan patin tu,hehehe..
Cinta monyet angah yang pertama bermula sejak tadika. Balik dari tadika, terus dia cakap nak kahwin dengan kawan dia nama FATIN. Adehh,hahaha.. Balik kampung pun dia siap cerita dengan atuk pulak pasal budak FATIN ni. Rasanya stop sampai habis tadika je kot, sebab masa start sekolah rendah takde pulak dengar dia sebut pasal FATIN lagi 😌.
Sekarang kalau dia ingat balik cerita ni mesti gelak sorang2 kan? Tak tahulah mana hilangnya FATIN tu sekarang.
Anyways, meh kita layan resipi IKAN PATIN SAMBAL BERLADO ni. Sesuai untuk yang suka pedas. Selalu makan Ikan Patin Asam Tempoyak je kan? Apa kata tukar selera masak sambal berlado pulak.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan patin segar - saiz sedang
2 biji bawang merah besar *
3 ulas bawang putih *
4 batang cili merah *
3 batang cili hijau *
10 tangkai cili api merah *
15 tangkai cili api hijau *
1 sudu makan belacan *
2 keping asam keping **
4 biji limau kasturi
garam **
serbuk kunyit
gula**
air
minyak masak
CARA-CARA:
1) Cuci bersih ikan patin, bilasan terakhir rendam 2 minit dengan perahan limau kasturi + air separas ikan. Bilas bersih, toskan.
2) Lumur ikan dengan garam & kunyit serbuk. Untuk seekor ikan, 1 st garam + 1st serbuk kunyit.
3) Panaskan minyak masak, goreng ikan sampai garing. Angkat, ketepikan.
4) Blend kasar bahan bertanda * dengan sedikit air.
5) Panaskan minyak masak, tumis bahan blend dengan api sederhana. Kacau setiap seminit supaya sambal tak meletak dan hangit. Masak sehingga air sambal kering dan sambal garing.
6) Bila dah pecah minyak, sambal dah kering boleh letak setengah cawan air dan kacau. Tambahkan bahan bertanda **. Masak lagi sampai sambal garing semula. Cek rasa masin manis dah seimbang ke belum. Kalau tak cukup masin tambah garam, kalau terlebih masin tambah air atau gula.
7) Dah garing, masukkan semula ikan yang siap digoreng tadi. Gaul rata, tutup api. Dan hidang!
Senang je kan? Ni resepi sambal berlado basic aje. Yang penting kena masak cili betul2 bagi sambal garing. Barulah tak sakit perut bila makan nanti 😊
Cinta monyet angah yang pertama bermula sejak tadika. Balik dari tadika, terus dia cakap nak kahwin dengan kawan dia nama FATIN. Adehh,hahaha.. Balik kampung pun dia siap cerita dengan atuk pulak pasal budak FATIN ni. Rasanya stop sampai habis tadika je kot, sebab masa start sekolah rendah takde pulak dengar dia sebut pasal FATIN lagi 😌.
Sekarang kalau dia ingat balik cerita ni mesti gelak sorang2 kan? Tak tahulah mana hilangnya FATIN tu sekarang.
Anyways, meh kita layan resipi IKAN PATIN SAMBAL BERLADO ni. Sesuai untuk yang suka pedas. Selalu makan Ikan Patin Asam Tempoyak je kan? Apa kata tukar selera masak sambal berlado pulak.
PATIN SAMBAL BERLADO |
1 ekor ikan patin segar - saiz sedang
2 biji bawang merah besar *
3 ulas bawang putih *
4 batang cili merah *
3 batang cili hijau *
10 tangkai cili api merah *
15 tangkai cili api hijau *
1 sudu makan belacan *
2 keping asam keping **
4 biji limau kasturi
garam **
serbuk kunyit
gula**
air
minyak masak
CARA-CARA:
1) Cuci bersih ikan patin, bilasan terakhir rendam 2 minit dengan perahan limau kasturi + air separas ikan. Bilas bersih, toskan.
2) Lumur ikan dengan garam & kunyit serbuk. Untuk seekor ikan, 1 st garam + 1st serbuk kunyit.
3) Panaskan minyak masak, goreng ikan sampai garing. Angkat, ketepikan.
4) Blend kasar bahan bertanda * dengan sedikit air.
5) Panaskan minyak masak, tumis bahan blend dengan api sederhana. Kacau setiap seminit supaya sambal tak meletak dan hangit. Masak sehingga air sambal kering dan sambal garing.
6) Bila dah pecah minyak, sambal dah kering boleh letak setengah cawan air dan kacau. Tambahkan bahan bertanda **. Masak lagi sampai sambal garing semula. Cek rasa masin manis dah seimbang ke belum. Kalau tak cukup masin tambah garam, kalau terlebih masin tambah air atau gula.
7) Dah garing, masukkan semula ikan yang siap digoreng tadi. Gaul rata, tutup api. Dan hidang!
Senang je kan? Ni resepi sambal berlado basic aje. Yang penting kena masak cili betul2 bagi sambal garing. Barulah tak sakit perut bila makan nanti 😊
Ulasan
Catat Ulasan