Resepi: AYAM BALADO PETAI


 

Bismillah..

Menu bekal Acik Ras lagii..

Yang simple2 je, asalkan perut pak incik tak lapar masa kerja 😅

Dia tak makan pedas sangat, so lauk ni sesuailah untuk tekak dia..

Ok, jom tengok resepi..


Bahan-bahan:

Ayam (potong kecik)

Rempah GORENG KUNYIT Aram Pantry

Bawang besar *

Bawang ptuih *

Cili merah besar *

Bawang besar (belah dua, potong tebal2)

Jus limau

Garam, perasa

Petai

Minyak masak


Cara masak:

1) Gaul ayam dengan GORENG KUNYIT.

2) Panaskan minyak, goreng ayam yang dah diperap sampai masak. Tak perlu terlampau garing.

3) Tumbuk halus atau blend bahan bertanda *

4) Gunakan minyak goreng ayam tadi, tumis bahan yang bertanda * sampai naik bau dan garing.

5) Masukkan garam, perasa dan jus limau.

6) Masukkan ayam yang dah digoreng, kacau sebati pastikan ayam bersalut sambal.

7) Masukkan bawang potong dan petai, biar masak sekejap sampai bawang layu, kacau rata.

8) Siap, boleh hidangkan.


*Kalau suka pedas, boleh tambahkan cili padi.

*Kalau suka sambal manis boleh letak gula, I tak letak 😊



Ulasan