Resepi: IKAN GORENG TAUCU

IKAN GORENG TAUCU

Bismillah..

Kadang- kadang tekak ni teringin jugak nak makan masakan yg simple2 macam ni. Asyik masak gulai je pun muak jugak kan?

Ikan goreng taucu ni kaklong suka buat berkuah sikit. Arwah ayah suka letak cili hijau banyak2 dalam tu, buat sayur. Korang boleh jugak letak timun tau. Ikut selera masing2 ye, yg penting halia mesti lebih.


BAHAN:

5 ekor ikan saiz sederhana (ikut suka nk guna ikan ape)
1 biji bawang besar (potong kasar)
3 ulas bawang putih (potong kasar)
1 inci halia (hiris nipis batang mancis)
3 sb taucu masin
5 batang cili hijau (belah 2 tak putus)
5 batang cili padi (belah 2 tak putus)
1 cawan air
Garam, gula, perasa jika perlu
Minyak untuk menumis

CARA MASAK:

1) Gaul ikan dgn garam kunyit dan goreng. Jangan terlampau garing, ok. Ketepikan.

2) Gunakan minyak yg sama, tumis bawang besar, bawang putih & halia sampai naik bau.

3) Masukkan taucu dan kacau rata. Masukkan air. Seimbangkan rasa. Biasanya taucu dah masin, so kaklong tak tambah banyak garam.

4) Bila kuah dah mula mendidih, masukkan cili padi dan cili hijau. Masukkan jugak ikan yg dah digoreng.

5) Balik-balikkan ikan biar mendidih dan masak sebati dengan kuah. Agak2 cili hijau dah mula lembut, tutup api.

6) Siap! Boleh hidang.

Selamat mencuba 😘

Ulasan