AYAM HALIA KICAP |
Masa kecik dulu, kalau kitorang adik beradik tak sihat badan arwah ayah akan masakkan lauk ni selain daripada sup. Berselera masing2 makan walaupun badan tak sihat.
Lauk ni favourite acik Ras jugak tau! Kalau masak sekor ayam pun dia boleh habiskan sorang je 😜.
Bila makan kat kedai tomyam, mintak ayam halia ingatkan sama macam yg ayah selalu buat. Rupanya tak sama langsung 😂. Hampa je.. So, memang kena masak sendiri kat rumah baru puas hati.
Lauk ni sesuai sangat untuk anak2 kecik yg tak makan pedas. Isi ayam lembut je sebab ayam tu tak perlu digoreng dulu pun. Paling penting, mesti lebihkan halia supaya ayam tak bau hanyir.
Jom, tengok resepi..
BAHAN2:
1/2 ekor ayam (potong kecik)
1/2 sk serbuk kunyit
1 biji bawang besar * (hiris kasar)
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 biji ubi kentang (belah 6)
1 biji tomato (belah 4)
10 tangkai cili api
2 sb sos tiram
1/2 cawan air
10 kali renjis kicap manis
1 sk minyak bijan
Garam, gula, perasa
Minyak untuk menumis
CARA MASAK:
1) Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * sampai naik bau dan layu.
2) Masukkan ayam yg dah digaul dgn serbuk kunyit. Gaul rata, kecutkan ayam sampai ayam masak sekata. Api sederhana kuat. Balik2 kan ayam sekali sekala.
3) Bila air ayam mula keluar, masukkan ubi kentang, garam & sos tiram. Kacau rata. Tutup dengan pot cover, perlahankan api, masak sampai ayam betul2 masak.
4) Periksa kentang dah cukup lembut, boleh masukkan kicap manis dan sikit air untuk kuah. Kacau dan masak lagi dalam 5 minit.
5) Masukkan tomato dan cili api. Kalau taknak pedas tak payah letak cili, ok?
6) Adjust garam dan perasa bagi seimbang. Tutup api. Masukkan minyak bijan dan kacau.
7) Siap!
Selamat mencuba 😘
Ulasan
Catat Ulasan